Gateway ve Datalogger Nedir?

Gateway, bilgisayar ve sahada ölçülmesi istenen cihazlar arasındaki verilerin birbirlerine olan iletişimlerini birbirinden farklı ağ iletişim kuralları vasıtasıyla sağlayan bir ağ donanımı olarak açıklanabilir. Türkçe karşılığının ağ geçidi olduğu bilinen bu donanım birbiriyle iletişim kuramayan iki insanın birbirini anlamasına yardımcı olan bir tercümana benzetilebilir. Buradan hareketli ağ geçidinin iki yabancı ağ arasında köprü vazifesi gördüğünü söylemek mümkün.

Datalogger ise seçilmiş verileri belirli bir süre boyunca, belirli aralıkla kaydeden cihazlardır.

Gateway Nasıl Çalışır?

Ağ geçitleri, akıllı ve son derece yapılandırılabilir ağ bağlantı cihazlarıdır. Farklı ağ protokollerini ve genel ağ mimarisini uygulayan iki farklı ağdaki iki cihazı birbirine bağlamak için kullanılabilen bir ağ bağlantı cihazıdır.

Bir ağ geçidi, ağ iletişimi için IP (İnternet Protokolü) adreslerinde çalışır. Hem bir ağ içinde hem de ağların dışında kontrole sahiptir. Ayrıca, verileri gönderirken bu verileri paketleyebilir ve ya alırken verileri çözebilir.

Datalogger Nasıl Çalışır?

Dataloggerlar, kendileriyle birlikte gelen yazılım sayesinde kişisel bilgisayar üzerinden komut verme ve bilgileri alma işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bu yazılım ayrıca kaydedilen verileri analiz ederek karşılaştırmalı olarak sunar ve tablo, grafik gibi yöntemlerle daha iyi bir anlayış sağlamaya olanak sağlar.

Gateway ve Datalogger Arasındaki Fark Nedir?

Gateway bir server veya bilgisayar yardımı olmadan işlem yapamamaktadır. Datalogger ise veri kaydedici olduğundan istenilen veri aralıklarına göre verileri toplar ve sd kart içersine depolar ve istenilen adreslere verileri aktarır.